Писателят  и университетски преподавател Георги Бърдаров ще бъде в Пловдив

...
Писателят  и университетски преподавател Георги Бърдаров ще бъде в Пловдив
Коментари Харесай

Георги Бърдаров идва в Пловдив

Писателят  и академични учител Георги Бърдаров ще бъде в Пловдив за показване на втория си разказ - " Absolvo te ", и среща-разговор с пловдивчани и посетители на града на тематика " Войната през днешния ден в Европа и бъдещето на света ". 

Писателят идва по покана на Йордан Иванов - регионален шеф на Пловдив област, само че този път в качеството му на четец и откровен обожател на създателя. Събитието е през днешния ден, 18 юни, от 18,30 ч, в  BeeBop Cafe (ул. " Гладстон " 1). 

Никой не написа романи за война, както го прави Георги Бърдаров. Никой не приказва за войната като него - с взор надалеч оттатък историите за бомби, тактики и политика, оттатък екшъна и грозотата на зрелището, които участват в новините, оттатък повърхността на събитията. Разговорът с Бърдаров за война е през очите и сърцата на индивидите, през живия живот. Разговор, който влиза надълбоко в душата, разбърква я, разнищва я. Разкази и облици, от които ужасно боли, само че могат и да лекуват, гласи анонсът за срещата.

И дебютният разказ на Бърдаров - " Аз още броя дните " - е история за война, и " Absolvo te " - романът, който излезе през 2021 година, получи Европейската премия за литература, а напълно неотдавна бе и премиерата му в превод на немски в Берлин. Поканата за срещата-разговор с писателя е за едно по-различно показване на  " Absolvo te ". Историята ще излезе отвън рамките на кориците си и ще прелее в сегашното, в което всички ние живеем, докато на територията на Европа още веднъж се води война. Настояще, което всеки от нас претърпява - с очите, сърцето и мозъка си. Това са събития, които ще оставят белези. Какви и по какъв начин - отговори на тези въпроси ще се търсят в срещата с Георги Бърдаров. 

Георги Бърдаров, с изключение на умел публицист и виртуоз в света на думите, е лекар по география на популацията и селищата, учител по демография и етнорелигиозни спорове и зам.-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет. Освен на романите " Аз още броя дните " и " Absolvo te ", Бърдаров е създател и на сборника с разкази " До последната минута ". Той е и спечелилият в състезанието на Българска национална телевизия през 2015 година " Ръкописът ", което води до издаването на първия разказ. Трикратен победител е в надпреварата за оратори, презентатори и разказвачи " Майстор на думите “. Разказът му " За петата ракия или какъв брой е прекрасен животът “ е най-четеният български роман в интернет.  Георги Бърдаров има десетки научни изявления в своята научна сфера, отвън опита му в литературата. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР